Средната възраст на всички автобуси, които към момента се движат по

...
Средната възраст на всички автобуси, които към момента се движат по
Коментари Харесай

Откровено интервю на Plovdiv24.bg за състоянието на градския транспорт в Пловдив!

Средната възраст на всички рейсове, които все още се движат по пловдивските улици, е под 3 години. И освен -  рейсовете всеобщо дават отговор на най-хубавите екологични условия - мотор Евро 5 и Евро 6: нови, климатизирани, комфортни. Друга добра вест е, че в най-скоро време разписанията им ще се появяват на 100% по електронните табла на спирките. 
Това пък ще стане допустимо, след като най-сетне бъде определен реализатор за 13 от общо 29-те линии от градския превоз на Пловдив. Както  Plovdiv24.bg  вече писа, процедурата по възлагане на линии с номера 1, 6, 7, 15, 16, 18, 29, 37, 44, 66, 99, 116 и 222  е на край, а единственият претендент е Консорциум, обединил пловдивски топ превозвачи. В момента тече период на обжалване.
Какво следва, какви са готовността и отговорностите на превозвачите, какви са условията на Общината, Plovdiv24.bg беседва с отрасловия зам.-кмет Златин Велев. 
"На край сме. Надяваме се до края на месец февруари да имаме подписан контракт по отношение на извършения конкурс за тези линии. Да, тази процедура продължи дълго. Радостното е, че има участник, който извърши всички заложени от Общината критерии - условията ни са за 118 нови рейса с Евро 6. Имаме условия и за качеството на транспорта, планувани са санкции за всички нарушавания, за неприятно осъществяване, за пропускане на спирка. Заложено е наложително климатични съоръжения - в Пловдив всички рейсове ще бъдат климатизирани през лятото и отоплени през зимата. 
Радостно е, че тази зима нямаме нито един сигнал за неотоплени автобуси за разлика от предишни години, когато това бе всеобща процедура. С новите контракти ще повишим още повече качеството на услугата ", разяснява той. 
По думите му за всички 118 нови рейса ще е належащо над месец време, с цел да бъдат оборудвани и свързани към системата. "Техниката, свалена от старите рейсове, се тества, ревизира се всяко едно устройство, тъй че сега, когато имаме подготвени контракти, ще имаме и подготвени за монтаж устройства ", увери Велев. 
Как Общината ще подсигурява качеството на услугата, кой управлява водачите, какви са наказванията за тези, които си разрешават да натиснат малко повече газта, ще се запазят ли цените на карти и билети, вижте в изявлението на Plovdiv24.bg със зам.-кмета по превоз. 

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР